Pages

Saturday, August 3, 2019

PROTEST "1 OD 5 MILIONA" Minut ćutanja na Terazijama za žrtve "Oluje" - Blic

PROTEST "1 OD 5 MILIONA" Minut ćutanja na Terazijama za žrtve "Oluje" - Blic

Protest 08_030819_RAS foto G Srdanov Foto: G. Srdanov / RAS Srbija

Učesnici protesta "1 od 5 miliona" okupili su se 35. put danas oko 19 sati kod Terazijske česme, gde je skup započet minutom ćutanja u znak sećanja na žrtve "Oluje", a kolona se potom uputila ulicama Kralja Milana i Resavskom do Crkve Svetog Marka, gde će, kako su ranije najavili organizatori, povodom godišnjice ove vojne akcije zapaliti sveće.

Okupljenima se, nakon minuta ćutanja, prvo obratio Uroš Marković iz Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović", pozivajući ih da "zajedno ostvaruju male pobede", a potom se na kamion popeo Janko Veselinović, najavljen u svojstvu profesora Univerziteta u Novom Sadu.

Veselinović: Vi ste garant za slobodne izbore

- Dobro veče, slobodni Beograde. Slobodni izbori i slobodni mediji, za te dve stvari se borimo. A to je borba za normalan život. Da radnici mogu da žive od svog rada, a penzioneri od svoje penzije. Penzioneri u Srbiji ne mogu da sastave kraj sa krajem. Borba za sigurnost naših poljoprivrednika. Da će porodilje primati svoj dodatke. Slobodni izbori su nam potrebni da bi ljudi živeli sigurno u Srbiji, a ne da iz nje odu. Ovo je za mene sveto slovo: slobodni i pošteni izbori. Ostaćemo ovde na ulici dok se ne obezbede. Dolazak na vlast mimo volje naroda je državni udar. Ako ne obezbedimo slobodne i poštene izbore, a malo je ostalo do toga, protestujući ili pregovarajući i ako naši zahtevi ne budu ispunjeni - bojkotovaćemo ih. Nasilje, prinudu i kupovinu glasova nećemo dozvoliti. Razgovaraćemo, protestovaćemo, ali ćemo obezbediti slobodne izbore. Vi ste garant za to - kazao je Veselinović.

Janko Veselinović Foto: G. Srdanov / RAS Srbija
Janko Veselinović

Veselinović je potom govorio o "Oluji".

- “Oluja” je zločinačka akcija, a naša je dužnost kao odgovornih građana da se sećamo svih žrtava, poginulih, svih spaljenih kuća. Ali mi treba da brinemo i o onima koji su se tamo vratili. Žalosno je da je 10.000 Srba otišlo u Hrvatsku ovog leta da rade. Zašto? Jer im država Srbija nije obezbedila normalan život. Potreban nam je mir među narodima na Balkanskom poluostrvu, a ne mržnja i osveta - istakao je Veselinović.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu. Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u tom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana pod nazivom “Stop krvavim košuljama”.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv “Stop krvavim košuljama” da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala “1 od 5 miliona”.

Let's block ads! (Why?)



2019-08-03 17:12:00Z
https://www.blic.rs/vesti/politika/protest-1-od-5-miliona-minut-cutanja-na-terazijama-za-zrtve-oluje/cxbdwrf

Прочитајте даље >>>>


No comments:

Post a Comment