Pages

Monday, December 16, 2019

I nemačka štampa o Krušiku i trgovini oružjem, Obradović iznosi nove optužbe - N1 Info

I nemačka štampa o Krušiku i trgovini oružjem, Obradović iznosi nove optužbe - N1 Info

Pod naslovom "Uzbunjivač stavlja srpsku vlast pod pritisak", o aferi Krušik i izvozu oružja iz Srbije piše i nemački Špigel. Ovaj nedeljnik navodi da Srbija, koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, predstavlja bezbednosni rizik koji ne bi trebalo da bude potcenjen.

U tekstu objavljenom na sajtu Špigela, navodi se da afera "Krušik" koju je otkrio uzbunjivač Aleksandar Obradović pokazuje da su korupcija i organizovani kriminal, uz podršku s vrha, uobičajeni u Srbiji.

Uz tekst je objavljena fotografija na kojoj su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ispod koje je pitanje "Umešani u ilegalne dogovore o trgovini oružjem?"

"Veoma je verovatno da su vlasti Srbije, uključujući predsednika, umešale prste u ilegalne dogovore o trgovini oružjem, ali to u veoma malom broju slučajeva može da bude dokazano na sudu. U slučaju Krušika je drugačije. Obradović je gotovo u potpunosti dokumentovao korupcionašku praksu te kompanije. U Srbiji to mnogi slave kao simbol otpora moćnoj srpskoj 'državnoj mafiji'", navodi se u tekstu.

Gostujući u Novom danu, novinar Dušan Mašić istakao je da ovo društvo treba da odluči da li želi da je otac ministra MUP-a umešan u aferu trgovine oružjem, dok čovek koji je to obelodanio sedi u zatvoru. "To su zaista ozbiljna pitanja - kako jednom penzioneru padne na pamet da trguje oružjem, pogotovo ako je taj penzioner otac ministra unutrašnjih poslova. To zaista mora da se istera do kraja, a ne da se sve rešava sa rečenicom 'pa šta?', 'pa šta ako je on bio pravni savetnik?' Pa ne može da bude 'pa šta'", rekao je Mašić, podsećajući na izjavu predsednika Vučića.

Istovremeno, lider Dveri Boško Obradović iznosi nove optužbe o trgovini oružjem. Ovog puta o vezama čelnika preduzeća Jugoimport SDPR sa članovima porodice Stefanović, dovodeći ih u vezu preko zajedničkog vlasništva i poslova u dnevnom listu Pravda.

"Pozivam tužilaštvo i policiju da ispitaju poslovanje Jugoimport SDPR i tajnog društva Pravda za koje je vezano bogaćenje porodice Stefanović - Branka, Nebojše, Nemanje i Ane Stefanović kao i Jugoslava Petkovića i Branislava Prostrana, direktora i zamenika direktora Jugoimport SDPR, takođe visokih funkcionera SNS", rekao je predsednik "Dveri".

Obradović je ponovio zahtev za hapšenje Nebojše i Branka Stefanovića zbog, kako je rekao, "uništavanja državne firme Krušik i učešća u trgovini oružjem". On je istakao da ga niko od nadležnih nije kontaktirao u vezi sa saznanjima koje iznosi.

Vučić: Sramota je da bilo ko govori o umešanosti države

Oni koji su pokretali sve afere, pokretali su ih sa jednim ciljem - da unište namensku industriju Srbije, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodao je da će posledice ostati "sasvim sigurno", navodeći da će vlast morati time da se pozabavi.

"Što se tiče umešanosti države... Sramota je da bilo ko to govori. Imešanost države je onolika koliko smo pomagali svakoj od fabrika u namenskoj industriji. I tek ćemo, planiramo da dodatno oživimo našu namensku industriju, posle svih udara koji su postojali i na fabriku u Lučanima, i na fabriku u Valjevu. Kao da bi neko želeo da nam zatvori sve fabrike, kao da bi neko želeo da mi ne proizvodimo oružje. A kako vi tumačite to da Tomas Karpenter (Kantrimen, prim.redakcija) kaže da (Slobodana) Tešića već 20 godina imaju i 20 godina provode sankcije, a vi se setili pre dva meseca da se tako nešto dešava, ili to nije bilo za komentar", upitao je novinara, na konferenciji.

Let's block ads! (Why?)



2019-12-16 18:20:00Z
https://news.google.com/__i/rss/rd/articles/CBMic2h0dHA6Ly9ycy5uMWluZm8uY29tL1Zlc3RpL2E1NTI5NDUvSS1uZW1hY2thLXN0YW1wYS1vLUtydXNpa3UtaS10cmdvdmluaS1vcnV6amVtLU9icmFkb3ZpYy1pem5vc2ktbm92ZS1vcHR1emJlLmh0bWzSAQA?oc=5

Прочитајте даље >>>>


No comments:

Post a Comment