Pages

Monday, August 5, 2019

"Moravski koridor gradiće samo najbolji": Auto-put biće dugačak 112 km i širok 30 metara - B92

"Moravski koridor gradiće samo najbolji": Auto-put biće dugačak 112 km i širok 30 metara - B92

Apatin -- Srbija želi da najbolje svetske kompanije grade Moravski koridor, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug
Foto: Depositphotos, diyan_nenov, 13944141

Foto: Depositphotos, diyan_nenov, 13944141

Ona je poručila da je to jedan od najvažnijih projekata za Ministrastvo, Vladu i za pola miliona gradjana Šumadije.

Ona je, posle sastanka sa predstavnicima Zapadnobačkog okruga i lokalnih samouprava Odžaka, Sombora, Kule i Apatina, rekla da očekuje da će uskoro početi radovi na izgradnji Moravskog koridora.

"Moravski koridor povezuje centralnu Srbiju, povezuje najmanje pola miliona ljudi, povezuje dva koridora. Za nas je važno da što pre počnemo izgradnju Moravskog koridora", navela je ministarka upitana šta očkeuje od javnog poziva za strateškog partnera za izgradnju tog koridora koji je danas objavljen.

Izrazila je nadu da će najbolje svetske kompanije da se jave na poziv, kao što se nada da ćemo imati i najbolje finansijske kuće koje će stajati iza tih kompanija.

Podsetila je da je Vlada Srbije prvo predložila zakon o izgradnji Moravskog koridora, zati je usvojne podzakonski akt, formirana radna grupu sastavljena od ministara i drugih predstavnika koja je usvojila kriterikujume za javni poziv za srateškog partnera koji su javni i danas objavljeni.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je javni poziv za izbor strateškog partnera na realizaciji izgradnje infrastrukturnog koridora deonice auto-puta Pojate-Preljina, odnosno "Moravskog koridora".

Budući auto-put, čija je dužina 112 kilometara a širina 30 metara, imaće ukupno 139 objekata od toga 84 mosta, 26 nadvožnjaka i tri podvožnjaka, kao i 10 denivelisanih raskrsnica - petlji.

Ministarstvo traži strateškog partnera za izradu projekata za građevinsku dozvolu, izvođenje i izvedenog objekta, kao i izvođenje radova na izgradnji ove deonice auto-puta.

Pravo učesća imaju domaća i strana pravna lica a i konzorcijumi pravnih lica a uslov je da podnosilac prijave ima obrt finansijskih sredstava u 2016., 2017. i 2018. godini od minimum milijardu evra.

Dodatni uslov je da podnosilac obezbedi Pismo o namerama od međunarodnih finansijskih institucija, banaka, ili drugih izvora finansiranja za finansiranje projekta Moravski koridor u iznosu od najmanje 400 miliona evra.

Rok za podnošenje prijava je 21 dan a otvaranje prijava zakazano je 27. avgust.

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirčetić

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/ M.Mirčetić

Let's block ads! (Why?)



2019-08-05 12:45:00Z
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=08&dd=05&nav_id=1574158

Прочитајте даље >>>>


No comments:

Post a Comment